Ismen-medlemmen tillbaka med nytt solomaterial - släpper senare i år ny skiva via Playground Music.

När Johan Alander hösten 2011 släppte singeln “Punkt” följt av albumet med samma namn var det med en ärlighet och ödmjukhet inför livets svåra ämnen. Han släppte även en utlämnande bok där han berättade om livet som alkoholist och narkoman.

Nu är Johan tillbaka med nytt solomaterial efter att förra sommaren släppt albumet “Välkommen Till Planet Regn” med kollegan Majk Jutbow i gruppen Ismen. Första singeln är “Ring Polisen” och senare i år släpper han albumet “Sopsäck Serenad”.

Se videon, Johan Alander “Ring Polisen”:


Johan Alander – Ring Polisen on MUZU.TV.

Kingsize tog en kort pratstund med Johan Alander inför nya singelsläppet. Läs nedan!

Din nya singel “Ring Polisen” släpps idag, berätta om den?

– Jag skrev låten under en period jag var övermedicinerad och låg inlagd på psyket. Min hjärna var min största fiende och jag var så jävla trött på att jag inte hade makt över min egen skalle. Efter ett halvår i en sjukhussäng blev jag utskriven och bestämde mig för att spela in en låt som speglar kaoset här inne. Först var det en jävligt mörk låt med bara en akustisk gitarr men den versionen visade inte den rätta sidan av rösterna i min skalle.

Vad kan lyssnarna förvänta sig från ditt nya material?

– De nya låtarna skiljer sig som fan från allt annat jag gjort. Jag sjunger mycket mer och skriver på ett helt annat sätt. Förra skivan tog mig över ett år att skriva. Den här har jag skrivit till störst del i skallen och med röstinspelaren på mobilen. Det är oftast när jag kör bil jag “skriver” mina låtar. Visste att det skulle finnas en mening med att radioantennen ramlade av min skrothög till fordon. Jag fick till typ 20 låtar på ett par månader. Så nu går några till EP, några skrotas rakt av och resten kommer med på plattan.

Hur går arbetet med ditt nya album och när släpps det?

– Det går bra, jag är i princip färdig, bara lite puts kvar. Det är lite upp till Playground. Jag har aldrig jobbat med ett seriöst skivbolag tidigare så allt det här är lite nytt för mig. Man ska planera och spåna och vänta och blablabla…
– I vanliga fall gör jag allt själv. Pressutskick, fixa spelningar, PR, marknadsföring och massa annat. Första veckorna ringde jag dom typ 10 gånger per dag och hade 1000 olika idéer varje gång.
“Johan, det är skitkul att du ringer. Men tänk igenom dina idéer några gånger innan du ringer. För ena dagen bestämmer vi oss för något och nästa dag har du ändrat dig helt.”
Som sagt, det är nytt. Jag brukar inte tänka mig för, jag bara kör på och det är både på gott och ont.

Du brukar ha mycket på gång även utanför musiken, vad har du för planer just nu?

– Haha, ja min hjärna tar aldrig semester. Just nu sitter jag och designar några olika tryck till ett klädmärke jag och en polare håller på att starta.
Vi skriver även på en skitkonstig bok som snart är färdig. Jag frilansar som skribent på Länstidningen här uppe i Norrland. Och igår fick jag mitt första seriösa foto-jobb, så nu blir det lite frilans där också.
– Jag sitter även i förhandlingar med ett företag som kanske ska finansiera en APP jag kommit på. Mitt senaste projekt är en uppfinning jag spånat på ett tag som förhoppningsvis kommer ut på marknaden inom en snar framtid. Som du säger, musik är en liten del av alla jävla idéer jag kommer på dygnet runt.

Vad gör Johan Alander i sommar?

– Förhoppningsvis blir det massa spelningar! Annars funderar jag på att söka städjobb. Jag älskar att städa så det vore ju bara nice om man fick betalt för det. Städning är den bästa meditationen jag vet (och diska.) Så vi se vad det blir. Jag och Majk har även lite Ismen-grejer på G! Det blir vad det blir, men jag håller mig alltid sysselsatt så ni blir nog inte av med mig än på ett tag.