Inkvisitionen måste triumfera om inte världen ska rasa framför dina ögon.

BioWare har tagit till sig kritiken från Dragon Age 2. Borta är områdena som fick kritik för att vara för slutna och otillgängliga. Dragon Age: Inquisition breder ut sig likt en mäktig RPG-ocean då det erbjuds en större och friare värld än någonsin. En av regionerna är fyra till fem gånger så stor som hela världen var i Dragon Age: Origins. Den totala speltiden är på cirka 150 timmar och main missions utgör ungefär en tredjedel.

En publikfavorit från Dragon Age: Origins som återkommer efter många vädjanden från fans är tactical view. Det blir alltså återigen möjligt att få en strategisk överblick över slagfältet. I och med att spelet pausas i tactical view-läget kan spelare ge lagkamrater order och gillra fällor i godan ro. Striderna i Dragon Age får där med tillbaka ett av de mest taktiska actionmomenten i spelserien.

Det går att spela som en av fyra raser: Alv, dvärg, människa eller qunari och klasserna som erbjuds är warrior, rogue och mage. I Inquisition kommer valen som spelare tvingas att göra att påverka storyn i större omfattning än i tidigare spel. Slutet kommer enligt BioWares creative director Mike Laidlaw att vara mer öppet än förut och storyn kommer att kretsa kring en splitterny protagonist som kämpar för att stänga så kallade rifts, vilket är revor som uppstår i världen. Genom dessa rifts väller det in demoner som måste förintas till varje pris. Parallellt kastas spelaren in i kriget mellan templars och mages. Men det slutar inte där för någon måste även ta fighten mot the Elder One.

För att kunna göra uppdrag och låsa upp områden i världen måste fientliga fästningar intas och säkras. Spelaren har rollen som inkvisitor och måste rekrytera färdkamrater för att tillsammans förgöra motståndet. Det är dessa lagkamrater som utgör spjutspetsen på de godas sida. Närhelst under striderna kan spelaren ta över valfri färdkamrat och då kumpanerna kan uppgå till nio stycken utlovas varierande strider.

Dragon Age: Inquisition vore inte mycket till ett spel om det inte fanns drakar med. Och den som är orolig kan lugna ner sig, det finns drakar, ondska, blod, demoner och mycket mer därtill.

//Robin Herzog

Mer information nedan:
httpv://youtu.be/URUMNR2tKyE

Dragon Age: Inquisition släpps till Windows, Playstation 4, Xbox One, Playstation 3 och Xbox 360
Utvecklare: BioWare
Utgivare: Electronic Arts
Release i Europa: 21:a november