Debatten går het om senaste dagarnas händelser i Stockholmsförorten.

Sedan i söndagskväll har konfrontationer mellan polis och invånare i Stockholm-förorten Husby orsakat stor debatt i media. Argumenten från olika håll varierar och från Vänsterpartiet och Miljöpartiet betonar man vikten av den sociala nedrustningen i förorten senaste decenniet. Även flera artister har via sociala medier uttalat sig kring upploppen i Husby, bland annat Adam Tensta som på sin Facebook-sida skrev:

Polisens agerande bör alltid granskas av oberoende part. Transparens är ett nyckelord i sammanhanget. Likt många andra så har jag inte svalt föreställningen om att polisen agerar med en tydlig agenda för alla invånare i vårt Sverige. Snarare har jag vid upprepade tillfällen upplevt motsatsen, att polisinstansen medvetet motarbetar arbetarklassen och de arbetslösa i våra förorter, att med övervakning och trakasserier ytterliggare ingjuta känslan av utanförskap. Invånare i mitt område minimeras (av utomstående krafter) till att inte bli annat än ett problem. Jag tycker att denna demonisering av förorten är bakåtsträvande och att det är inte annat än skamligt att det fått pågå så länge. Oberoende granskning av polisens arbete, ja tack!

Tensta fortsatte sedan att söka sätta fingret på den frustration ungdomar upplever i Husby:

Det finns så mycket talang här i Akalla, Hjulsta, Husby, Rinkeby, Tensta och Kista. Tro dock inte att talang är ett gratispass till succé i någon form. Du kommer att bli motarbetad på vägen, av dom som du tror är dina vänner såväl som andra personer som inte vill se dig lyckas. Så är det, i synnerhet i förorten. För här vågar vi inte prata om våra drömmar, här pekar vi finger åt folk som har stora ambitioner, här har vi tillskillnad från andra platser i stan oddsen mot oss. Och det sistnämnda färgar oss, vi är vana att gå i uppförsbacken och det är tyvärr mer accepterat att inte lyckas. Jag vilar i faktumet att det inte behöver vara så.

I ett debattinlägg i Aftonbladet under gårdagen belystes även en annan Stockholm-förort, Alby. Artikeln är signerad av en rad artister och sportprofiler och man belyser bakgrunden och engagemanget med kampanjen “Alby Är Inte Till Salu”. I artikeln sätter man fingret och kritiserar bilden av ungdomar i förorten som oengagerade samhällsmedborgare.

Vi anser oss vara människor som har en kraft att förändra. Och går vi ihop så blir vi slagkraftiga. Därför har vi också ett ansvar. Ett ansvar att stötta och uppmuntra engagemang. Särskilt när det kommer ifrån miljonprogramsområden liknande de förorter där majoriteten av oss också är uppväxta.

Läs hela debattartikeln HÄR