Big K.R.I.T - S
Intervju – Big K.R.I.T

Inför Big K.R.I.T´s konsert i Trondheim slog sig våra norska kollegor ner med Mississippi-rapparen.

 

 

I somras släppte Big K.R.I.T sitt debutalbum, Live From The Underground som fått strålande kritik världen över.

 

Man kan ju säga att du debuterade på rapscenen några år efter den stora vågen av sydstatsrappare, önskar du någon gång att du var med redan på den tiden? Tycker du att “southern” är lika hett som då?

 

Jag tycker att timingen för mitt genombrott är helt perfekt. Jag är tacksam för att alla är intresserade för min musik och det kanske de inte hade varit om jag inte haft några föregångare…

 

Sydstaterna har tagits emot med öppna armar, men Missisippi har inte fått fram riktigt lika många kända rappare som till exempel Georgia, Texas och Florida. Vad betyder det för unga kämpande rappare från Mississippi?

 

Alla artister jag känner från min hemstat tänker likadant. Alla vet att det är mycket svårare för oss eftersom vi inte ses som en plantskola för nya talanger som Atlanta eller Houston. Men likväl finns den många talangfulla i Mississippi. Du har Big Sant, Miz Smurff, Boo Rossini som är signade till (Young) Jeezy´s CTE-label, Tito Lopez är signad till Capitol Records. Så det finns en hel del att hämta i Mississippi.

 

David Banner brukar säga att han bär hela Mississippi på sina axlar, känner du något liknande?

Jag försöker alltid att representera mig själv så gott jag kan. Att vara den människan som min mormor lärde mig. I och med att jag gör det så representerar jag hela min hemstad, Meridian och Mississippi i allt jag gör.

 

Förra året var du ju tyvärr tvungen att avboka en konsert här i Norge men nu kommer du äntligen till Trondheim, vad har du för förväntningar och känner du till något alls om vårt land?

Detta kommer att vara andra gången jag uppträder i Europa, och om det blir något åt det hållet jag upplevde förra gången så kommer det att bli en stor fest. Jag är laddad! Det är första gången jag kommer till Norge så jag är förväntansfull.

 

Vad är det bästa och värsta med att resa till andra länder?

Det bästa är att få uppleva nya kulturer. Det värsta är mobilräkningen när jag kommer hem.

 

Din musik har hyllats av musikjournalister över hela världen, vad tycker du själv är det som får dig att stå ut från mängden, och varför tror du att din musik har lockat så många människor långt utanför USA?

 

Jag tror att den musik jag gör, tilltalar människor för att jag skriver om mitt liv. Många går faktiskt igenom exakt samma saker jag skriver om i mina låtar och därmed kan de relatera. De olika teman jag skriver om är inte regionala. De är mänskliga och universella, så alla kan ta de till sig.

 

Du släppte ditt debutalbum sju år efter ditt första mixtape. Hur är det att äntligen släppa ett officiellt album på ett stort skivbolag efter alla dessa år av kämpande med mixtapes och i underground-världen?

Mannen, det är en välsignelse. Det är helt fantastiskt. Det är dope att jobba mot ett mål under så lång tid och sen äntligen nå det.

 

Du har kallat albumet Live From The Underground, så jag räknar med att du inte har förändrat din syn på saker och livsinställning speciellt mycket?

Nej, jag kommer alltid till att göra min egen musik som jag själv vill

 

En av de mest prominenta gästerna på skivan är blueslegenden B.B King, också från Mississippi. Hur uppkom det samarbetet?

Ja, det är en speciell låt. När jag först fick idén, pratade jag med två vänner och vi bara skrattade för det lät så orealistiskt. Men jag bestämde mig för att satsa i alla fall. Så men hjälp från min advokat och management fixade vi ett sätt som gjorde det möjligt och lyckligtvis ordnade det sig.

 

Det måste ha varit väldigt fett att berätta om den låten för dina föräldrar?

Det var det. Jag önskar att min mormor kunde få höra den. Hon dog 2010, och B.B King var hennes favoritartist. Jag växte upp med hans musik, hon spelade den hela tiden då jag växte upp.

 

Vilken låt är din favorit på skivan?

Helt klart “Praying Man” med B.B King och “Live From The Underground (Reprise), där min mormor Ms. Linnie faktiskt sjunger på bridget. Det är två väldigt speciella låtar för mig.

 

Hur går det förresten med det kommande Yelawolf-samarbetsprojektet?

Det kommer definitivt till att bli av. Kommer snart!

 

Vilket slags förhållande har ni och varför bestämde ni er för ett gemensamt album?

Yelawolf är min bror. Vi har liknande bakgrund, vi kommer från små byar i sydöstra USA och håller på med musik, så vi förstår varandras kamp. Då vi först träffades spelade vi in ett par låtar på direkten. Vi bara klickade och från den dagen har vi pratat om att göra något tillsammans. Nu har vi äntligen lyckats hitta tid i våra kalendrar som gör att det fungerar.

 

Det ser vi verkligen fram emot!

 

 

 

 Publicerat:
beder" alt="Author Name">beder
NULL